Allt om underbara hundar!

Avkalle

Allt om underbara hundar!

Hunden sägs vara människans bästa vän och hunden kan ge oss både glädje, skratt och en känsla av trygghet. I Sverige finns det cirka 294 registrerade hundraser och varianter. Man räknar med att det finns mellan 500-600 hundraser världen över. Hundar är mycket intelligenta och kan lätt lära sig att förstå sina ägare. Det finns de hundar som faktiskt har räddat många människoliv tack vare starka instinkter eller genom till exempel räddningsarbeten.

Fördelar med att äga en eller flera hundar

Att äga en hund eller hundar, ger mycket glädje i livet! Det finns många fördelar med dessa underbara vänner och hundar gör livet meningsfullt för gammal som ung! När man har en hund, får man en bättre kondition då man rör på sig mer, samt mer frisk luft under dagliga promenader. Hundar ökar också den sociala interaktionen med andra människor och det kan vara på promenaden när man går ut, eller om man till exempel deltar i olika hundtävlingar och utställningar. Där möter man många andra med samma intresse för hundar och man har ofta mycket att prata om. Bor man ute på landet med en hund, finns det många fördelar då hunden kan ha lätt att springa ut direkt i det gröna. När man bor på landet, kan man behöva en del smarta och praktiska saker. Man kan bo både i lägenhet eller hus med en hund. En del hus är utrustade med en öppen spis och då behöver man ved. Då kan man skaffa sig en riktigt smart vedklyv så slipper man stå och hugga ved, vilket annars kan vara mycket ansträngande och tidskrävande.

Genom en studie har forskare vid Washington States University upptäckt att det har stressminskande effekt att klappa en hund men även katter eller andra djur. När man klappar en hund är det bra för hjärtats frekvens, blodtrycket, andningsfrekvensen och man slappnar av mer. Hunden gör oss även lyckligare och man kan få många skratt av hundens roliga och busiga upptåg!

Att tänka på innan man skaffar hund

Många som vill skaffa sig en hund, bör tänka på vissa saker innan hunden sätter sina tassar i det nya hemmet. Det är bra att fundera på om man vill ha en större aktiv hund, eller en hund som inte kräver lika stor stimulans. En del hundraser behöver mycket motion och då är det bra om man själv är i så pass god fysisk form att man orkar med. Man ska även fundera på vilken hundras som kan passa bäst. Det finns bra tips på val av hundras som hjälper till i valet med att finna den nya familjemedlemmen. Man ska inte glömma bort att det finns många hundar på hundhem som behöver ett nytt kärleksfullt hem. Då gör man både en god gärning och samtidigt kanske man hittar sin nya bästa vän just där? Följer man sitt hjärta och känsla brukar man kunna hitta precis de där kärleksfulla ögonen som lämnar ett avtryck i hjärtat!

Om författaren

kalle administrator