Valpens första tid

Avivadmin

Valpens första tid

Det allra viktigaste du måste göra när din valp flyttar hem till dig är att få den att känna sig trygg. De flesta valpar lämnar sin mamma runt en ålder på 8 veckor. Hittills har den endast spenderat tid med sin mamma där den föddes och växt upp. På grund av detta är det första du bör tänka på att göra det så lätt som möjligt för valpen att känna sig trygg. Både utomhus och inomhus.

Det bästa du kan göra är att ge valpen tid att lära känna familjen och sin nya omgivning. För en valp är ett helt nytt hem en väldigt stor omställning och den kommer få uppleva en rad med nya intryck. Hundar har ett mer utvecklat hörsel- och doftsinne jämfört med oss människor. Det gör att hundens upplevelser av sin omgivning känns mycket större. Ett tips på vad du kan göra är att lägga dig på golvet nära din hund och slappna av. Tålamod är det viktigaste du behöver för att kunna visa valpen att det är tryggt.

Den nya hunden kommer undersöka allt den stöter på hemma hos dig. Du behöver inte vara för strikt till en början. Säg inte nej hela tiden och sätt inte gränser så fort valpen kommer in genom dörren. Skulle valpen försöka undersöka någonting som inte är säkert försök leda valpen till något annat istället. Att sätta gränser och uppfostran kan du fokusera mer på när valpen känner sig hemma.

Ett sista tips är att du låter valpen sova. De sover rätt mycket jämfört med när de har växt upp. Så lämna den ifred även om den sover under dagarna.

Om du har barn

Skulle du ha småbarn hemma är det viktigt att du håller koll på dem och din valp. Låt de inte vara ensamma. En hund måste respekteras, även av barn, den är ingen leksak. Valpar måste få göra sig bekant med allt och alla i det nya hushållet utan några problem.

Om du har andra hundar

Skulle du redan äga en hund är det viktigt att introducera de på rätt sätt. Ta det lugnt och låt valpen hälsa på den hund som redan bor där. Ett möte mellan två hundar kan sluta på olika sätt. Det bästa tipset är att ta det lugnt och håll ett extra öga på hur de reagerar på varandra.

Om författaren

ivadmin