Tax

Avivadmin

Tax

Taxen är en liten, söt hundras som kommer från Tyskland. Namnet kommer från Dachs vilket är det tyska ordet för grävling, och är en förkortning på Dachshund. Den är mycket vanlig som sällskapshund, men är även en drivande hund samt grythund. Experterna är ense om att denna ras är en dvärgmutation av braquehunden, vilket är en urtyp av flera jakthundar.

Det är en vänlig hund med ett jämnt temperament, Den är sällan aggressiv eller nervös, så länge den uppfostrats rätt. Taxen kan dock även vara en väldigt envis hund som utstrålar självsäkerhet, framförallt om den används till jakt. I Sverige är det inte ovanligt att taxen används till drevjakt, och ibland grytjakt.

Utseende

Taxen är en unik hund som finns i hela nio varianter. Den finns nämligen i tre storlekar och i tre hårlag. Rasen finns som strävhårig, korthårig och långhårig samt i storlekarna dvärgtax, kanintax och de normalstora. Färgmässigt kan rasen variera en hel del, men de vanligaste färgerna är bruna nyanser. Vissa strävhåriga taxar kan dock se mer gråaktiga ut. Det alla varianter har gemensamt är att de är små i storleken med korta ben och en längre kropp.

Om författaren

ivadmin