Ta med hunden på vandring i sommar

Avkalle

Ta med hunden på vandring i sommar

Med tanke på den pågående pandemin kommer det nog inte bli alltför mycket resande i sommar. Trots att många längtar efter att få resa utomlands får de allra flesta vänta lite längre. Under tiden kan du utforska det vackra land vi lever i. Då kan du dessutom ta med din hund på utflykten så att ni båda får ett miljöombyte och ett äventyr.

Så förbereder du inför vandring med hund

Först och främst gäller det att du packar så lätt som möjligt medan du får med dig allt du behöver. Om du tar med ett tält att sova i är det smart att även ta med bekväma liggunderlag för både dig och hunden så att ni sover gott och får tillräckligt med energi för att fortsätta vandra nästa dag. Tänk på att ta med skålar för mat och vatten till din hund samt mat, godis, eventuellt regnskydd och koppel. När du lägger upp planeringen av din vandring får du tänka på hur mycket du och din hund orkar gå på en dag och se till att ni har tid för pauser lite då och då. Se till att du inte lägger upp för långa dagsträckor utan håll det till lagom avstånd så att ni också kan njuta av naturen omkring er. När du ska vandra med hund i Sverige är det bra att kolla upp var du får ta med hunden och inte. Till exempel tillåter vissa boenden längs vägen hundar och andra gör det inte. Förbered både dig själv och din hund genom att börja ta längre promenader i skogen eller på vandringsstigar i närheten av där du bor. Du kan gå ut på en dagsutflykt och packa ner matsäck och vatten så att ni båda får prova på att vandra om ni aldrig gjort det förut. Det kan även vara en bra idé att introducera din hund för ett tält om du aldrig gjort det förut och kanske till och med prova att sova i tältet med din hund om det är något du vill göra under vandringen.

Därför ska du vandra

Sverige är ett helt fantastiskt land med många vackra platser och vandringsleder. Dessutom går de flesta platser att nå med tåg eller buss om du inte vill ta bilen. Till Sveriges bästa vandringsleder hör Kungsleden i Lappland, Höga kusten-leden i Ångermanland och Sörmlandsleden i Södermanland. Hela landet är fullt av vackra nationalparker med fina vandringsleder som bara väntar på att du ska upptäcka dem. Populärast är dock att vandra i fjällen med alla dess toppar och dalar som skapar en sorts magisk känsla bortom civilisation och mänsklig bebyggelse.

När du vandrar får du inte bara uppleva Sverige på ett nytt sätt, du får även motion och en ny uppskattning för vad din kropp faktiskt klarar av. På sätt och vis lär du känna dig själv från en ny sida samtidigt som du lär dig uppskatta naturen omkring dig. Vad passar då bättre än att ta med din bästa fyrfotade vän på den resan? Svaret är ingenting, absolut ingenting slår att ge dig ut på upptäcktsfärd med din bästa vän och lojala följeslagare.

Om författaren

kalle administrator