Köpa/äga en hund

Avkalle

Köpa/äga en hund

Små hundraserSmå hundraser

Stora hundraserStora hundraser

Innan du köper en hund

Att skaffa sig en hund kräver ett väldigt stort ansvar. Du måste ha tillräckligt med tid, kunskap, tålamod och pengar till att ta hand om hunden på rätt sätt. Det finns därför ett antal saker som rekommenderas att du tänker på innan du bestämmer dig för att köpa en hund.

Det allra första du bör tänka på är din livsstil. Jobbar du hela dagen? I så fall kan du behöva skaffa någon som kan ta hand om din hund, speciellt när den fortfarande är valp. Hundar behöver dessutom en hel del motion. Om du är äldre eller inte har möjlighet att gå ut och rasta den flera gånger på en dag måste du tänka efter ifall en hund verkligen är någonting för dig.

Frågor du måste svara på

Det finns ett antal frågor du måste ställa dig själv innan du gör ditt val om att köpa en hund eller inte. Skulle du vara osäker på någon av frågorna bör du ta en paus och verkligen tänka efter på om du verkligen kommer klara av ansvaret.

Hur mycket tid har du?

En hund kommer kräva väldigt mycket av din tid. Därför är det viktigt att du tänker efter på om du har den tiden över till att ta hand om din hund. En annan viktig sak är att du har någon som kan ta hand om hunden när du jobbar. Framförallt om du skaffar dig en valp, de klarar inte att vara ensamma hemma. Vuxna hundar däremot kan klara sig ett par timmar, men det bästa är att inte lämna de alls. Så innan du köper hund är det viktigt att du tänker efter på om du har tiden det kommer krävas.

Har du råd med en hund?

En annan fråga du bör svara på när du är intresserad av att skaffa hund är kostnaden. Kommer du ha råd med en hund? Du får räkna med att först betala kostnaden för själva hunden, sedan måste du fortsätta betala djurförsäkring, maten, leksaker och andra tillbehör. Beroende på vilken hundras du ska köpa kan du ibland räkna med att själva hunden kostar några tusen kronor.

Välj en trovärdig säljare

När du har gått igenom alla frågor och känner dig helt säker på att du är redo för en hund måste du välja var du ska köpa den. Det du kan välja mellan är uppfödare, adoption och ibland finns det även privatpersoner vars hund fått valpar. Oavsett var du köper din nya hund är det viktigt att du väljer en säljare som är ärlig. Och glöm inte att ställa frågor till säljaren, om valparna, och dess föräldrar, frågor om eventuella sjukdomar som är vanliga för rasen och så vidare.

Valpens första tid

Det allra viktigaste du måste göra när din valp flyttar hem till dig är att få den att känna sig trygg. De flesta valpar lämnar sin mamma runt en ålder på 8 veckor. Hittills har den endast spenderat tid med sin mamma där den föddes och växt upp. På grund av detta är det första du bör tänka på att göra det så lätt som möjligt för valpen att känna sig trygg. Både utomhus och inomhus.

Det bästa du kan göra är att ge valpen tid att lära känna familjen och sin nya omgivning. För en valp är ett helt nytt hem en väldigt stor omställning och den kommer få uppleva en rad med nya intryck. Hundar har ett mer utvecklat hörsel- och doftsinne jämfört med oss människor. Det gör att hundens upplevelser av sin omgivning känns mycket större. Ett tips på vad du kan göra är att lägga dig på golvet nära din hund och slappna av. Tålamod är det viktigaste du behöver för att kunna visa valpen att det är tryggt.

Den nya hunden kommer undersöka allt den stöter på hemma hos dig. Du behöver inte vara för strikt till en början. Säg inte nej hela tiden och sätt inte gränser så fort valpen kommer in genom dörren. Skulle valpen försöka undersöka någonting som inte är säkert försök leda valpen till något annat istället. Att sätta gränser och uppfostran kan du fokusera mer på när valpen känner sig hemma.

Ett sista tips är att du låter valpen sova. De sover rätt mycket jämfört med när de har växt upp. Så lämna den ifred även om den sover under dagarna.

Om du har barn

Skulle du ha småbarn hemma är det viktigt att du håller koll på dem och din valp. Låt de inte vara ensamma. En hund måste respekteras, även av barn, den är ingen leksak. Valpar måste få göra sig bekant med allt och alla i det nya hushållet utan några problem.

Om du har andra hundar

Skulle du redan äga en hund är det viktigt att introducera de på rätt sätt. Ta det lugnt och låt valpen hälsa på den hund som redan bor där. Ett möte mellan två hundar kan sluta på olika sätt. Det bästa tipset är att ta det lugnt och håll ett extra öga på hur de reagerar på varandra.

Välj rätt hund för dig

Personer som har bestämt dig för att skaffa en hund väljer ofta den som ser sötast ut. Det är inte alltid det rätta valet. Vissa raser kräver mer än andra och de kan även ha olika temperament. Det finns till exempel raser som rekommenderas till dig som aldrig ägt hund tidigare. Sedan finns det de raser som rekommenderas till personer som har tidigare erfarenhet om just den rasen.

Hur du väljer rätt hundras

Den första frågan du bör ställa dig själv är vilken typ av hund du vill ha. Vill du ha en hund som älskar att arbeta? En lugnare sällskapshund/familjehund? Hur stor får den vara? Om du bor litet kan det bli lite krångligt ifall du köper dig en stor ras. Det finns även flera tips på nätet över vad som är viktigt att tänka på.

Skriv ner hur en vardag ser ut för dig och läs sedan på om olika raser. Förhoppningsvis kommer du då stöta på en ras som passar perfekt. Det är viktigt att du inte väljer hund efter utseende utan att göra någon efterforskning om rasen.

Första gången-hundägare

Om det är första gången du ska skaffa dig en hund är det bra om du väljer en mindre ras. De är många gånger lättare att ta hand om. Men trots att du väljer en liten är det viktigt att du lär dig om de olika små raserna. Temperamentet kan variera en hel del. Skulle du ha möjlighet att träffa olika valpar innan du gör ditt val är det ett stort plus. Det allra viktigaste är nämligen att du och hunden passar ihop. Genom att träffa den innan du köper får du en bättre bild över hur väl ni kommer överens.

Chihuahua

Chihuahua är en liten hundras som härstammar från Mexiko. Den uppmärksammades först på mitten av 1800-talet av amerikaner i staden Chihuahua, vilket rasen fått sitt namn från. Det är en väldigt pigg och livlig ras som är väldigt ägarmedveten. Det många kan tycka är småirriterande är att hunden är väldigt vaktig. Det innebär att den ofta skäller på andra hundar och människor. Som tur är slutar den så snart den inser att det inte är någon fara. Då har den inga problem med att vara social med andra. Detta är främst en sällskapshund som inte är svår att ta hand om.

Utseende

Det finns två varianter av chihuahuan, en långhårig och en korthårig. De är väldigt små i storleken, en av de minsta raserna som finns i världen. Många gånger har de rätt stora öron och stora ögon. De långhåriga har en slät eller vågig päls. Pälsen är som längst på svansen, baksidan av benen, på en del av örat. Toppen av örat brukar dock vara korthårig. Den korthåriga chihuahuan bör ha en päls som rak och glänsande. Den kan även vara en aningen längre på svansen och halsen.

Tax

Taxen är en liten, söt hundras som kommer från Tyskland. Namnet kommer från Dachs vilket är det tyska ordet för grävling, och är en förkortning på Dachshund. Den är mycket vanlig som sällskapshund, men är även en drivande hund samt grythund. Experterna är ense om att denna ras är en dvärgmutation av braquehunden, vilket är en urtyp av flera jakthundar.

Det är en vänlig hund med ett jämnt temperament, Den är sällan aggressiv eller nervös, så länge den uppfostrats rätt. Taxen kan dock även vara en väldigt envis hund som utstrålar självsäkerhet, framförallt om den används till jakt. I Sverige är det inte ovanligt att taxen används till drevjakt, och ibland grytjakt.

Utseende

Taxen är en unik hund som finns i hela nio varianter. Den finns nämligen i tre storlekar och i tre hårlag. Rasen finns som strävhårig, korthårig och långhårig samt i storlekarna dvärgtax, kanintax och de normalstora. Färgmässigt kan rasen variera en hel del, men de vanligaste färgerna är bruna nyanser. Vissa strävhåriga taxar kan dock se mer gråaktiga ut. Det alla varianter har gemensamt är att de är små i storleken med korta ben och en längre kropp.

Golden Retriever

Golden Retriever är en utmärkt hund till familjer som har erfarenhet av hundar, och gärna de som ofta befinner sig utomhus. En Golden Retriever är väldigt social så det är viktigt att den inte lämnas ensam under längre tider. Rasen anses också vara en relativt frisk ras, men det är alltid viktigt att ta hand om dess hälsa. Den har en livslängd på cirka 10 år.

Golden Retriever är idag en av de vanligaste raserna i Sverige. De kommer dock ursprungligen från Storbritannien och avlades under 1800-talet, främst för jakt och för att hämta de byten jägare skjutit. Idag anses hundrasen vara en sällskapshund, men med tanke på hur intelligent den är klarar hunden av en mängd med olika uppgifter. För att undvika eventuella beteendeproblem är det därför viktigt att du ser till att hunden får någon typ av uppgift. Du kan till exempel ta med den ut regelbundet och utföra lekar som innebär att den får använda sin apport-kunskap. De tycker dessutom om vatten, så ta gärna med den på en simtur då och då.

Utseende

Precis som för andra raser varierar storleken en aning mellan honor och hanar. En hona är vanligtvis mellan 51 – 56 centimeter i mankhöjd medan en hane brukar vara 56 – 61 centimeter. Pälsfärgen kan variera en hel del, de är ofta ljusare i färgen som valp och blir lite mörkare allt eftersom. Guld, crème och gult är de vanligaste färgerna, i alla fall någon nyans av dessa. Hundarna kan dock ha andra färger. Pälsen kan vara vågig och slät, lite tjockare runt halsen och medellång.

Irländsk varghund

Det är inte helt säkert hur länge den Irländska varghunden har funnits. Det finns berättelser och myter från keltisk tid där hunden förekommer. Det finns däremot bevis på att ett brev skickats från den romerska konsuln år 391 där han tackar för ett antal vinthundar som kom från Irland. Namnet ”varghund” kommer troligen från renässansen när rasen kallades för vargdödare. Fram till 1600-talet användes rasen för just att jaga varg och hjort.

Rasens utseende

Höjden på en Irländsk varghund kan variera en hel del. Det sägs att idealhöjden brukar ligga mellan 81-86 centimeter för hanar, men de kan bli upp till 90 centimeter och ibland större. Vikten på hunden bör ligga på minst 41 kilo för tikar och 54 kilo för hanar. Det finns däremot ingen maxvikt. Färgen kan variera, men i de flesta fallen har den Irländska varghunden en brindle-färg, men ser ofta silver eller grå ut. Sedan finns det även hundar inom rasen som har en rad med andra färger.

Trots att namnet på rasen kan låta lite skrämmande är detta vanligtvis en väldigt lugn och vänlig hund. Men precis som för de flesta raser är det uppfostran som avgör hur väl en hund uppför sig.

Kontakta oss gärna med dina frågor. Använd kontaktformuläret som finns tillgängligt här.

ridgeslattens.se – Tips och information om hundarridgeslattens.se – Tips och information om hundar

Om författaren

kalle administrator