Irländsk varghund

Avivadmin

Irländsk varghund

Det är inte helt säkert hur länge den Irländska varghunden har funnits. Det finns berättelser och myter från keltisk tid där hunden förekommer. Det finns däremot bevis på att ett brev skickats från den romerska konsuln år 391 där han tackar för ett antal vinthundar som kom från Irland. Namnet ”varghund” kommer troligen från renässansen när rasen kallades för vargdödare. Fram till 1600-talet användes rasen för just att jaga varg och hjort.

Rasens utseende

Höjden på en Irländsk varghund kan variera en hel del. Det sägs att idealhöjden brukar ligga mellan 81-86 centimeter för hanar, men de kan bli upp till 90 centimeter och ibland större. Vikten på hunden bör ligga på minst 41 kilo för tikar och 54 kilo för hanar. Det finns däremot ingen maxvikt. Färgen kan variera, men i de flesta fallen har den Irländska varghunden en brindle-färg, men ser ofta silver eller grå ut. Sedan finns det även hundar inom rasen som har en rad med andra färger.

Trots att namnet på rasen kan låta lite skrämmande är detta vanligtvis en väldigt lugn och vänlig hund. Men precis som för de flesta raser är det uppfostran som avgör hur väl en hund uppför sig.

Om författaren

ivadmin