Innan du köper en hund

Avivadmin

Innan du köper en hund

Att skaffa sig en hund kräver ett väldigt stort ansvar. Du måste ha tillräckligt med tid, kunskap, tålamod och pengar till att ta hand om hunden på rätt sätt. Det finns därför ett antal saker som rekommenderas att du tänker på innan du bestämmer dig för att köpa en hund.

Det allra första du bör tänka på är din livsstil. Jobbar du hela dagen? I så fall kan du behöva skaffa någon som kan ta hand om din hund, speciellt när den fortfarande är valp. Hundar behöver dessutom en hel del motion. Om du är äldre eller inte har möjlighet att gå ut och rasta den flera gånger på en dag måste du tänka efter ifall en hund verkligen är någonting för dig.

Frågor du måste svara på

Det finns ett antal frågor du måste ställa dig själv innan du gör ditt val om att köpa en hund eller inte. Skulle du vara osäker på någon av frågorna bör du ta en paus och verkligen tänka efter på om du verkligen kommer klara av ansvaret.

Hur mycket tid har du?

En hund kommer kräva väldigt mycket av din tid. Därför är det viktigt att du tänker efter på om du har den tiden över till att ta hand om din hund. En annan viktig sak är att du har någon som kan ta hand om hunden när du jobbar. Framförallt om du skaffar dig en valp, de klarar inte att vara ensamma hemma. Vuxna hundar däremot kan klara sig ett par timmar, men det bästa är att inte lämna de alls. Så innan du köper hund är det viktigt att du tänker efter på om du har tiden det kommer krävas.

Har du råd med en hund?

En annan fråga du bör svara på när du är intresserad av att skaffa hund är kostnaden. Kommer du ha råd med en hund? Du får räkna med att först betala kostnaden för själva hunden, sedan måste du fortsätta betala djurförsäkring, maten, leksaker och andra tillbehör. Beroende på vilken hundras du ska köpa kan du ibland räkna med att själva hunden kostar några tusen kronor.

Välj en trovärdig säljare

När du har gått igenom alla frågor och känner dig helt säker på att du är redo för en hund måste du välja var du ska köpa den. Det du kan välja mellan är uppfödare, adoption och ibland finns det även privatpersoner vars hund fått valpar. Oavsett var du köper din nya hund är det viktigt att du väljer en säljare som är ärlig. Och glöm inte att ställa frågor till säljaren, om valparna, och dess föräldrar, frågor om eventuella sjukdomar som är vanliga för rasen och så vidare.

Om författaren

ivadmin